Novinář v popkultuře: Tintinova dobrodružství

tintinTintin je investigativní novinář, který i přes svůj mladý věk vyřešil spoustu případů, na které nestačila ani policie v jeho městě.  Jednoho dne narazí na model lodi Jednorožec, jehož předloha, tedy pravá loď, údajně ukrývá poklad a jediný, kdo tam kohokoliv může dostat, je potomek kapitána, kapitán Haddock.

A Tintin na to samozřejmě není sám. Má také svého věrného přítele, psa Filutu, který s ním vyráží do všech nástrah, která jen na novináře mohou v terénu čekat.  Ti společně dva jednoho dne společně narazí na model lodi, který v sobě ukrývá nebezpečné tajemství. Tintin, který je nevědomky vtažen do samého středu několik set let staré záhady, se okamžitě projeví jako správný investigativec a začne pátrat po záhadě, na kterou narazí čistě náhodou, když Filuta model lodi rozbije.

Začíná tady ta pravá investigativní práce a z Tintina se víc než novinář stává spíše vyšetřovatel, který se poté, co nalezne první stopu ke svému článku, a to i přesto, že mu neznámí lidé prohledají byt, vydá hledat stopy další. To ho zavede do starého domu, ve kterém je napaden, zajat a odvlečen na loď, se kterou cestuje za pokladem, který je ústředním dílem celého filmu. Díky Filutovi se mu podaří uniknout z pout a klece, ve které ho na lodi drží jeho věznitelé a začne pátrat po jediném zdroji, který mu může pomoct jeho případ vyřešit a napsat také další článek, kapitánu Haddockovi, ze kterého se však vyklube zapomnětlivý ožrala a tak je jasné, že to Tintin nebude mít jednoduché.

Během svého pátrání také využívá svých zkušeností, které nabral při předchozí práci, například svůj první let okomentuje slovy: „Dělal jsem rozhovor s pilotem.“ A jelikož všechno dobře dopadne a kapitán Haddock poklad s Tintinovou pomocí získá, má i Tintin skvělou reportáž, která jeho jméno proslaví ještě o něco více, než je slavné do té doby. A to chce přece každý novinář!

 

Přidat komentář